شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۰
کد خبر: 111003

جنگل‌ها نه تنها در ایران، بلکه در همه‌جای دنیا در خطر نابودی هستند و مرگ درختان با بی‌خانمانی حیوانات حیات‌وحش همراه شده و زمین را به سوی سرنوشتی شوم می‌کشاند.تصرف اراضی جنگلی توسط سودجویان از یک سو و آتش سوزی‌های گسترده در جنگل‌ها از سوی دیگر کمر به نابودی این زیستگاه‌های حیات‌وحش و تنفسگاه زمین بسته که در هر دو مورد خطاوبی توجهی انسان‌ها است که دلیل اصلی شناخته شد.

پشت پرده آتش سوزی جنگل ها

سلامت نیوز:جنگل‌ها نه تنها در ایران، بلکه در همه‌جای دنیا در خطر نابودی هستند و مرگ درختان با بی‌خانمانی حیوانات حیات‌وحش همراه شده و زمین را به سوی سرنوشتی شوم می‌کشاند.تصرف اراضی جنگلی توسط سودجویان از یک سو و آتش سوزی‌های گسترده در جنگل‌ها از سوی دیگر کمر به نابودی این زیستگاه‌های حیات‌وحش و تنفسگاه زمین بسته که در هر دو مورد خطاوبی توجهی انسان‌ها است که دلیل اصلی شناخته شد.

باور می‌کنید برای یک برق کشی ساده روستایی ییلاقی در دل جنگل  نیاز است تا جاده عریض‌تر شده و همین نابودی درختان زیادی را در حاشیه جاده قدیمی رقم می‌زند یا این‌که گروه‌هایی متجاوز به جنگل‌ها هستند که با نفوذ‌های بسیاری که دارند حتی سازمان‌های ویژه حفاظت از محیط زیست نیز نمی‌توانند با آنها برخورد کنند و پشت پرده انساندوستی باعث تخریب جنگل ها می شوند.شمال ایران بیشترین بخش از جنگل‌های کشورمان را در خود جای داده است که همیشه در آن احساس خطر نابودی وجود دارد. سهل‌انگاری مسافران و گردشگران گاهی باعث آتش افروزی‌های گسترده می‌شود و گاهی گروهی سودجو برای تصرف این مناطق سرسبز به عمد آنجا را به آتش می‌کشند.


افزایش 28 درصدی
سالانه درصد بالایی از اراضی جنگلی و منابع طبیعی در نقاط مختلف استان مازندران به دلایل مختلف دچار آسیب شده یا به تصرف افراد سودجو در می‌آید؛ مناطقی که جزو ثروت‌های ملی محسوب شده و متعلق به همه مردم است. در سال‌های اخیر شاهد تخریب بی‌رویه این منابع به دلایل گوناگون بودیم، در این میان ایجاد حریق یکی از اصلی‌ترین دلایل به شمار می‌رود.در سال گذشته بیش از 92 هکتار از اراضی جنگلی  دچار آتش‌سوزی شد که این میزان در مقایسه با سال 91 افزایش 28 درصدی را نشان می‌دهد.
بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیز‌داری منطقه ساری علی‌رغم این‌که در ارتباط با آتش سوزی‌ها در مناطق جنگلی شاهد افزایش بوده‌ایم اما 27 درصد کمتر تشکیل پرونده صورت گرفته است. به گفته دکتر «عباسعلی  نوبخت» مدیرکل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری، در 15 سال گذشته آتش‌سوزی‌های بسیاری در مناطق جنگلی استان رخ داده که تقریباً بیشتر آنها عمدی بوده است.بر اساس اعلام وی مناطق جنگلی تحت پوشش این اداره کل 794 هزار و 14 هکتار است که تنها در سال 89، مقدار 468 هکتار آن دچار آتش سوزی شد هر چند که برای ترمیم درختان از بین رفته و احیای جنگل اقداماتی انجام گرفته است اما باید توجه داشت که تا درختان و جنگل به وضعیت گذشته خود بر گردد، سال‌های طولانی زمان نیاز است.
وی با تأکید بر این که درمناطق شمالی حریق طبیعی خیلی کم رخ می‌دهد، افزود: متأسفانه درصد بالایی از حریق‌های رخ داده در استان مازندران  با دخــــــالت انسان رخ می‌دهد که آتش سوزی توسط دامداران ساکن در عرصه برای توسعه چراگاه، آتش سوزی  توسط روستائیان برای توسعه مزارع،اتصالات سیم‌های برق ناشی از ساخت و سازها و فعالیت‌های عمرانی در عمق مناطق جنگلی از جمله آنها محسوب می‌شود.
نوبخت در ادامه گفت: بر اساس تفاهمنامه‌ای که بین ما و اداره برق منعقد شده، در زمان کشیدن برق و کابل‌های فشار قوی نظارت‌های دقیق باید صورت گیرد وحتی المقدور از کشیدن برق در ناحیه های جنگلی خودداری شود.


دردسر برق‌کشی به روستایی در دل جنگل
یک برق‌کشی ساده به روستایی کافی است شمار زیادی از درختان قطع شود و عجیب این‌که ساکنان روستایی که شاید تنها در تابستان‌ها برای فرار از گرمای شهر به آنجا می‌روند با بی‌اعتنایی به این تخریب درختان جنگل اصرار دارند تا روستایشان برق‌کشی داشته باشد. با انرژی‌های جایگزین می‌توان نه تنها این روستا را از نعمت برق بهره‌مند کرد بلکه از نابودی بخش عظیمی از جنگل نیز جلوگیری کرد.دکتر «علی‌کیان» معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی منطقه غرب مازندران درباره ماجرای اصرار اهالی روستایی در عمق جنگل‌های «مازی چال» برای کشیده شدن برق به روستا می‌گوید:یکی از بحث‌هایی که باعث تخریب بخش‌هایی از جنگل می‌شود این نوع درخواست‌ها است.این روستا از گذشته‌های دور متعلق به گروهی خوش‌نشین بوده که اکنون به نظر می‌رسد حدود 70 تا 80 خانه در آنجا بنا شده است. صاحبان این روستا درحالی اصرار دارند که عملیات برق‌کشی به روستا انجام گیرد که این کار با توجه به فاصله 20 کیلومتری روستا از شهر عباس‌آباد در صورتی امکانپذیر است که عرض جاده جنگلی از 4 متر به میزان قابل توجهی تعریض شود و در واقع درختان زیادی باید قطع شوند.
وی ادامه داد: این کار مستلزم هزینه‌های زیادی است که بخشی از این هزینه‌ها مربوط به بحث ریالی آن است و قسمتی دیگر مربوط به تخریب جنگل چرا که باید برای تعریض جاده بخشی از درختان قطع شود. بنا بر برآورد‌های اولیه کشیدن برق به این منطقه حدود 3 تا 4 میلیارد تومان هزینه دارد در حالی‌که اگر برای تأمین روشنایی منطقه از پیل‌های خورشیدی  یا ژنراتورهای مرکزی بهره‌گیری شود،هزینه‌ای معادل 2 میلیون تومان برای هر خانوار خواهد داشت. از سوی دیگر بعد از برق‌کشی هزینه‌های نگهداری نیز وجود دارد که با بهره‌گیری از انرژی‌های پاک این هزینه‌ها نیز بر دوش دولت نخواهد بود.بنا بر اعلام وی، این موضوع هنوز در مرحله مطالعه قرار دارد و کارشناسان اعلام کرده‌اند چون ساکنان این منطقه روستایی در سال تنها چند ماه را به‌عنوان ییلاق به این خانه‌ها می‌آیند این نوع برق‌رسانی و استفاده از انرژی پاک منطقی‌ترین راه است.وی افزود: اداره برق ملزم به تأمین برق ساکنان روستاهایی است که تعداد خانوارهای آنها بالاست اما ساکنان این منطقه تنها در فصل تابستان برای فرار از گرما به این منطقه می‌آیند و در سایر ایام سال کمتر ساکن هستند. آنان با بهره گیری از انرژی پاک هم از تخریب جنگل‌ها جلوگیری می‌کنند و هم باعث هزینه کمتر برای خود خواهند شد.


3 گروه نابودگر جنگل
بنا بر اظهارات مدیرکل اداره کل منابع طبیعی و آبخیز‌داری منطقه ساری از سال 85 مثلث دستگاه قضایی، منابع طبیعی و پلیس برای نظارت بیشتر بر تخلفات در اراضی جنگلی به‌وجود آمده است و افراد سود‌جو به‌خاطر افزایش اراضی خود عرصه‌های طبیعی و جنگلی را به آتش می‌کشند.
یکی دیگر از این اتفاقات تخلف و تجاوز به حریم جنگل و منابع طبیعی است. بر اساس آمارهای موجود در سال گذشته بیش از 44 هکتار از اراضی جنگلی به تصرف سودجویان در آمده بود که در این ارتباط 175 پرونده در دستگاه قضایی تشکیل شده و در حال رسیدگی است.بنا بر اعلام نوبخت،  متجاوزان به اراضی جنگلی و منابع طبیعی شمال سه گروه هستند؛ گروه نخست افرادی هستند که بلافاصله پس از اقدامشان ما در جریان قرار گرفته و نسبت به خلع ید آنها اقدام می‌کنیم، گروه دوم افرادی هستند که زور ما به آنها نمی‌رسد و برای خلع ید باید از دستگاه قضایی درخواست کمک کنیم، اما گروه آخر افرادی هستند که علاوه بر این‌که زور ما به آنها نمی‌رسد و باید از دستگاه قضایی کمک‌خواهی داشته باشیم، آنها به‌خاطر نفوذ و ارتباطاتی که با برخی دستگاه‌ها و آدم‌ها دارند از راه‌های مختلف در راه انجام وظیفه ما مشکل تراشی می‌کنند.
وی می‌گوید: اسناد زیادی موجود است که نشان می‌دهد ویلاسازی‌هایی در اراضی ملی صورت گرفته است، به‌نظر می‌رسد شناسنامه‌دار کردن اراضی و عرصه‌های منابع طبیعی ملی تأثیر زیادی درجلوگیری از تخلف دارد.
در حالی‌که آمارها از قطع شدن18 هزار و 170 درخت در سال گذشته از سوی سود‌جویان خبر می‌دهد و این تعداد افزایش 134 درصدی نسبت به سال 91 را نشان می‌دهد. «علی نبیان» معاون عمرانی استاندار نیز از تشکیل کمیته حفاظت از حقوق بیت‌المال خبر داد و  به خبرنگار شوک گفت:در غرب مازندران خصوصاً اراضی جنگلی نفوذ و تصرف و ساخت‌های غیر قانونی وجود دارد  که با آنها برخورد صورت می‌گیرد. قرار است با طراحی و اجرای برنامه‌ای، مناطقی را برای ساخت و سازها تعیین کنیم و از این پس افرادی که قصد خرید و ساخت خانه ویلایی دارند، در این نقاط اقدام به ساخت و ساز کنند. بر اساس این طرح هرگونه ساخت و ساز خارج از این محدوده غیر قانونی خواهد بود و به هیچ عنوان برای آن واحد تسهیلاتی نظیر برق، آب، گاز و سایر اقدامات و خدمات ارائه نخواهد شد.

دلایل آتش‌سوزی در جنگل‌ها
هیچ‌کس نمی‌تواند دخالت انسان در آتش‌سوزی جنگل‌ها را نادیده بگیرد و آن را مهم‌ترین دلیل نشناسد.
معاون فنی یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: به طور کلی ایجاد یا بروز آتش سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی کشور تحت تأثیر عملکرد عامل انسانی و عامل طبیعی است.وی در خصوص عامل انسانی و عامل طبیعی در آتش‌سوزی جنگل‌هال افزود: عامل انسانی در آتش‌سوزی‌ها به دو شکل عمدی و غیر عمدی رخ می‌دهد و نتیجه بررسی‌ها بیانگر آن است که 72 درصد آنها نامعلوم، 23 درصد سهوی و 5 درصد عمدی است. اما عامل طبیعی در آتش‌سوزی جنگل‌ها ناشی از رعد و برق، حریق در اثر گرما و ساقه‌های خشک است.«ناصر اسفندی» در ادامه افزود:این معاون فنی یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها در خصوص تخلفات ساخت و ساز در مراتع و جنگل‌ها که باعث آتش‌سوزی است اشاره کرد و گفت: عملیات عمرانی، شبکه‌های برق‌رسانی به ساخت و سازهای غیر مجاز واقع در عرصه‌های منابع طبیعی- به‌دلیل رعایت نکردن ضوابط فنی و نداشتن مجوزهای لازم و قانونی ـ  و اتصال کابل‌های فشار قوی خطوط انتقال نیرو از جمله مواردی هستند که می‌تواند موجب آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها شود.وی خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که منابع طبیعی کشور همواره در معرض دست‌اندازی افراد سودجو و متخلفان حرفه‌ای قرار دارد، نحوه اعمال قانون در برخورد با عوامل تخریب و تصرف عدوانی مبتنی بر قوانین و ضوابط اجرایی کشور است.

منبع: روزنامه ایران

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha